Creditcard opzeggen na overlijden - vaarwel.nl
Creditcard opzeggen na overlijden

Creditcard opzeggen na overlijden

Een creditcard opzeggen na overlijden is vergelijkbaar met een bankrekening opzeggen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er veel creditcards die zijn gekoppeld aan een bankrekening. Bij de grote banken zoals ABN AMRO, ING en RABO zeg je de creditcard na overlijden op bij de bank. Je meldt bij de bank het overlijden. Zij stoppen alle betaaldiensten en verzekeringen en in principe ook de creditcard.

Er zijn ook banken waar de bank zelf geen creditcard uitgeeft, zoals Triodos of Bunq. Hier kun je de kaart opzeggen bij de organisatie die het beheer van de kaart uitvoert.

Naast deze bancaire creditkaarten zijn er ook de kaarten gekoppeld aan een organisatie. Zoals de ANWB creditcard. Dat is eigenlijk een VISA card, met een andere opdruk. Of de KLM die een American Express kaart uitgeeft.

Visa en Mastercard worden in Nederland beheerd door ICS. Hieronder zie je hoe de procedure loopt als je rechtstreeks naar ICS gaat. Om een American Express kaart op te zeggen na overlijden, is een aparte uitleg.

Creditcard en saldo na overlijden

Een creditcard gebruik je om aankopen te doen, die later van de rekening worden afgeschreven. Daarvoor is een automatische incasso afgegeven. Met het overlijden stopt die automatische incasso per direct. Blokkeer de kaart zo snel mogelijk. Hiermee stop je feitelijk ook de betalingen van hieraan gekoppelde abonnementen. Dat wil niet zeggen dat de betalingsverplichting bij die abonnementen is gestopt. Dus als je Netflix is gekoppeld aan een creditcard, moet je nog steeds Netflix opzeggen.

Omdat de automatische incasso is gestopt zal de creditcardmaatschappij de nabestaanden vragen het openstaande saldo te voldoen. Als je dat niet kunt betalen van de rekening van de overledene, blijft die schuld wel bestaan. De nabestaanden moeten dit dan voldoen.

Sommige mensen hebben een positief saldo op hun creditcard. Je kunt kiezen om te sparen. Ook zijn er zogenaamde Prepaid creditcards, waar je een saldo op moet storten. Ook door terugbetalingen op de creditcard kan een positief saldo ontstaan. De creditcardmaatschappij zal vragen op welke rekening je het bedrag wilt ontvangen.

Hoofdkaart of extra kaart

Als je de hoofdkaart opzegt, dan zal een hieraan gekoppelde extra kaart automatisch worden gestopt. Dat kan dus betekenen dat de langstlevende plotseling zonder creditcard zit. Je kunt over het algemeen dit niet omzetten. Je neemt dus eenvoudiger zelf een nieuwe kaart.

Nodig om op te zeggen

Voor het opzeggen heb je in ieder geval een overlijdensakte nodig. Voor het eventueel ontvangen van een positief saldo hangt het van het saldo af. Het zou kunnen dat een verklaring van erfrecht noodzakelijk is. ICS hanteert hiervoor het stappenplan van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Stappenplan opzeggen ICS card (mastercard en Visa)

  1. Via mail of met de post

    Om de creditcard te stoppen stuur je een overlijdensakte per mail of post aan ICS International Card Services.

  2. Aanvaarden of verwerpen

    Je moet aan ICS doorgeven of jullie de erfenis gaan aanvaarden of verwerpen. Ga je verwerpen dan willen zij het document van de rechtbank hebben.

  3. Hoe lang duurt het

    Het blokkeren van de creditcard zal per direct plaatsvinden. De verwerking van de administratie kan even duren. Zeker als er nog afgerekend moet worden.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de nutsbedrijven en banken?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.