Facebookprofiel na overlijden - vaarwel.nl
Facebookprofiel na overlijden

Facebookprofiel na overlijden

Facebook ziet zelfs zijn overleden leden liever niet vertrekken. Daarom hebben ze en herdenkingsaccount. Natuurlijk kun je ook een account opzeggen. Zoals bij alle sociale media, dat gaat het aller snelst vanuit het account van de overledene zelf.

Je hebt dus twee opties:

Optie 1 omzetten naar herdenken

Bij een herdenkingsaccount kun je niet de oude gegevens bewerken. Je kunt wel een welkomst tekst schrijven. Je kunt de profielfoto beheren. Hiervoor moet je natuurlijk zelf ook een account hebben op Facebook.

Optie 2 opzeggen Facebook

Je kunt het account opzeggen als je kunt aantonen dat de persoon is overleden. Bij voorkeur met een kopie van de overlijdensakte. Daarnaast moet je ook jouw bevoegdheid aantonen. Dat kan bij Facebook met een verklaring van erfrecht maar ook met een boedelvolmacht.

Over welke gegevens exact verwijderd worden is Facebook niet heel duidelijk. In ieder geval blijven alle chatberichten voor ontvangers beschikbaar.

Overweging om op te zeggen

Een belangrijke reden om op te heffen is dat een Facebookprofiel gebruikt kan worden door fraudeurs. Nabestaanden kunnen een herdenkingsprofiel niet aanpassen. De fraudeurs kunnen het profiel dus mogelijk gebruiken bij identiteitsfraude.

Verder wil je misschien niet dat alle informatie die nu nog op het profiel staat beschikbaar blijft voor iedereen.

Tijdens jouw leven regelen

In jouw Facebookprofiel kun je iemand aanwijzen die later jouw account kan beheren. Dat gaat dan in nadat het account de herdenkingsstatus heeft gekregen. Om iemand aan te wijzen moet dat nu al een vriend binnen Facebook van je zijn. Dit werkt alleen voor zogeheten hoofdaccounts en dus niet voor gekoppelde accounts

Stappenplan Facebook opzeggen op na overlijden

Online

Facebook heeft veel informatie online staan over het opzeggen. Je kunt gebruik maken van het online formulier.

Hoe lang duurt het?

Over hoe lang Meta, het moederbedrijf van Facebook, over deze melding doet staat helaas nergens vermeld.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Streaming en Socials?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.