Grafrechten, wie betaalt de kosten van de verlenging? - vaarwel.nl
Grafrechten, wie betaalt de kosten van de verlenging?

Grafrechten, wie betaalt de kosten van de verlenging?

Wie betaalt de verlenging van de grafrechten van een familiegraf?

De eigenaar van het grafrecht betaalt de kosten voor de verlenging. Met de familieleden van de overledene kunnen afspraken worden gemaakt om de kosten te verdelen.

Grafrechten

Het grafrecht is het recht om voor een bepaalde tijd een plek op een begraafplaats te hebben. Hiervoor moet je betalen. Deze kosten worden (meestal) door de nabestaanden van de overledene betaald. Dit bedrag betalen zij aan de gemeente of een kerk die de begraafplaats onderhoudt.

Betaal je de kosten voor het grafrecht bij verlijden al vooruit? Dan kan je deze kosten aftrekken van de erfenis.

grafrechten

Per begraafplaats verschillen de kosten en de mogelijkheden tot verlenging van het grafrecht. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een algemeen graf en een particulier graf, een familiegraf. Een grafrecht kan ook met een notariële akte worden ingeschreven in het Kadaster.

Verlengen van het grafrecht

Een grafrecht wordt verkregen voor een bepaalde periode. Na die periode wordt het graf geruimd, tenzij het grafrecht wordt verlengd. Het is gebruikelijk dat de eigenaar van het grafrecht op de hoogte wordt gesteld dat het grafrecht binnenkort komt te vervallen. Zo kan hij of zij tijdig beslissen of het grafrecht verlengd moet worden. Maar wie betaalt deze kosten?

Aanvrager van de verlenging

Dat is, in het kort, degene die de verlenging aanvraagt bij de instantie of instelling (zoals een kerk of gemeente) die de begraafplaats beheert. De aanvrager is meestal de eigenaar of rechthebbende van het graf. De beheerder van de begraafplaats zal dan contact opnemen met de aanvrager en verzoeken tot betaling van de verlenging. Het is dan aan de aanvrager om de kosten van verlenging te betalen.

Afspraken met familieleden

De aanvrager kan met de (andere) nabestaanden afspraken maken over de kosten voor het verlengen van de grafrechten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de kosten verdelen. De nabestaanden kunnen hier niet toe worden gedwongen. Wordt er niet betaald? Dan zal het graf worden geruimd.

Maak je afspraken met de erfgenamen over de kosten voor de grafrechten, leg deze dan schriftelijk vast. Zo voorkom je onduidelijkheid over de gemaakte afspraken.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van alles direct na het overlijden?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.