Instagram-account na overlijden - vaarwel.nl
Instagram-account na overlijden

Instagram-account na overlijden

Instagram is een dochter van Meta, net zoals Facebook. De procedure is dus grotendeels hetzelfde als bij Facebook. De informatie over dit onderwerp staat ook deels bij Facebook. Instagram ziet zelfs zijn overleden leden liever niet vertrekken. Daarom hebben ze en herdenkingsaccount. Natuurlijk kun je ook een account opzeggen. Zoals bij alle social media, dat gaat het aller snelst vanuit het account van de overledene zelf.

Je hebt dus twee opties:

Optie 1 omzetten naar herdenken

Bij een herdenkingsaccount kun je niet de oude gegevens bewerken. Er komt een tekst bij “ter nagedachtenis”. Het profiel wordt ook niet meer getoond aan mensen die op zoek gaan binnen Instagram. Let wel, alle andere gegevens blijven bestaan. Ook de berichten die de overledene heeft geschreven.

Optie 2 opzeggen Instagram

Je kunt het account opzeggen als je kunt aantonen dat de persoon is overleden. Bij voorkeur met een kopie van de overlijdensakte. Daarnaast moet je ook jouw bevoegdheid aantonen. Dat kan bij Instagram met een verklaring van erfrecht maar ook met een boedelvolmacht.

Over welke gegevens exact verwijderd worden is niets bekend bij Instagram. Gelet op hoe ze dat bij Facebook hebben geregeld moet je ervan uitgaan dat bijvoorbeeld de chatgeschiedenis bewaard blijft.

Overweging om op te zeggen

Een belangrijke reden om op te heffen is dat een Instagramprofiel gebruikt kan worden door fraudeurs. Nabestaanden kunnen een herdenkingsprofiel niet aanpassen. De fraudeurs kunnen het profiel dus mogelijk gebruiken bij identiteitsfraude.

Verder wil je misschien niet dat alle informatie die nu nog op het profiel staat beschikbaar blijft voor iedereen.

Stappenplan Instagram opzeggen op na overlijden

Online

Instagram heeft veel informatie online staan over het opzeggen. Je kunt gebruik maken van het online formulier. Het formulier werkt alleen als je eerst zelf bent ingelogd bij Instagram. Dat is vermoedelijk een fout bij Insta, maar niet te verhelpen.

Hoe lang duurt het?

Over hoe lang Meta, het moederbedrijf van Instagram, over deze melding doet staat helaas nergens vermeld.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Streaming en Socials?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.