LinkedIn opzeggen na overlijden - vaarwel.nl
LinkedIn opzeggen na overlijden

LinkedIn opzeggen na overlijden

LinkedIn wil niet graag van zijn leden af. Het is dus eenvoudig om een account om te zetten in een zogenaamd memorial profiel, maar heel lastig om het te verwijderen. Zoals bij alle online zaken, de makkelijkste manier is via het account van de overledene. Je hebt dus twee manieren.

Manier 1 profiel omzetten naar herdenking

Je kunt LinkedIn vragen het profiel van iemand die is overleden om te zetten in een herdenkingsaccount. In principe kan iedereen dat doen, mits je wel over de juiste informatie beschikt van die overleden persoon. Daaronder in ieder geval het e-mailadres waarop het account staat en een koppeling naar een overlijdensbericht.

Let op: je hebt bij een herdenkingsprofiel niet de mogelijkheid om dit nog aan te passen. De informatie die op het profiel staat wordt dus bevroren.

Manier 2 opheffen profiel

Dat is lastiger, want nu moet je een kopie van een overlijdensakte hebben. Bovendien moet je nu aantonen dat je bevoegd bent de nalatenschap af te handelen. Minimaal moet “een verklaring van volmacht tot beheer van nalatenschap” aanwezig zijn. Een juridisch totaal onbekend begrip dat alleen door LinkedIn gebruikt wordt online. Mogelijk accepteren ze een ondertekende boedelvolmacht. Anders moeten er documenten zoals een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele op tafel komen. Ook hier heeft de site van LinkedIn de klok horen luiden maar geen idee over de klepel. De genoemde documenten worden in Nederland afgegeven door een notaris en niet door de rechtbank zoals de site denkt.

Mogelijke redenen om profiel op te heffen

Een belangrijke reden om op te heffen is dat een LinkedIn profiel gebruikt kan worden door fraudeurs. Nabestaanden kunnen een herdenkingsprofiel niet aanpassen. De fraudeurs kunnen het profiel dus mogelijk gebruiken bij identiteitsfraude.

Verder wil je misschien niet dat alle informatie die nu nog op het profiel staat beschikbaar blijft voor iedereen.

Stappenplan LinkedIn opzeggen

Online

Je kunt online het account opzeggen met een online formulier. Je kunt hier ook kiezen voor het herdenkingsaccount.

Hoe lang duurt het?

Over de doorlooptijd doet LinkedIn geen uitspraak. Weinig hoopvol is dat er op de site staat dat er een “hoog aantal verzoeken” loopt.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Streaming en Socials?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.