Officiële documenten van de overledene inleveren - vaarwel.nl
Officiële documenten van de overledene inleveren

Officiële documenten van de overledene inleveren

Welke documenten moet ik inleveren?

Het paspoort, ID-kaart en rijbewijs zijn niet meer geldig na een overlijden. Deze documenten moet je na het overlijden inleveren.

Paspoort na overlijden

Het paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs zijn na het overlijden niet meer geldig. Deze moeten ingeleverd worden. Dit kan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Je kunt de documenten ook ongeldig laten maken bij de gemeente. In dat geval kun je ze wel bewaren.

documenten

Een paspoort is eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moet je het document na overlijden inleveren bij de gemeente. Er is geen wettelijk termijn waarbinnen je deze documenten moet inleveren. Het is handig om deze pas in te leveren nadat je alle administratieve zaken hebt afgehandeld. Want soms heb je nog een kopie van het document nodig.

De geldigheid van een paspoort is van rechtswege verlopen door overlijden, op grond van artikel 47 lid 1 onder f van de Paspoortwet. Op grond van artikel 57 van diezelfde wet moet een dergelijk paspoort worden ingeleverd. Dit in tegenstelling tot wat op sommige websites te vinden is.

Rijbewijs na overlijden

Een rijbewijs is van rechtswege vervallen door het overlijden (artikel 123 lid 1 sub e van de Wegenverkeerswet). Vervallen rijbewijzen dienen te worden ingeleverd. Inleveren kan bij de gemeente of bij de RDW.

Kinderen bijgeschreven op paspoort

Op het paspoort kunnen jonge kinderen bijgeschreven staan. Als dat het geval is, moeten de kinderen op het paspoort van de langstlevende ouder worden overgeschreven. De kinderen kunnen ook zelf een paspoort aanvragen. Vanaf 14 jaar zijn de kinderen verplicht om zelf een paspoort of ID-kaart te hebben.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Boedelafhandeling?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.