Vooruitbetaalde abonnementen snel afhandelen - vaarwel.nl
Vooruitbetaalde abonnementen snel afhandelen

Vooruitbetaalde abonnementen snel afhandelen

Krijg ik geld terug als de overledene abonnementen vooruit had betaald?

Ja, in principe wel. Vooruit betalen wil zeggen dat de dienst nog geleverd moet worden. Door overlijden stopt de overeenkomst. Veel organisaties hebben specifieke regels voor deze situatie in hun algemene voorwaarden opgenomen.

Vooruitbetaalde abonnementen

Nadat iemand is overleden, is het verstandig om lopende abonnementen zo snel mogelijk op te zeggen. Hiermee voorkom je onnodig kosten. De meeste abonnementen kunnen telefonisch of per mail worden opgezegd. Kijk ook goed op onze site, omdat het vaak nog beter is om even in te loggen in het account van de overledene.

Sommige abonnementen zijn vooruitbetaald. Bijvoorbeeld voor een jaar of per kwartaal. Denk hierbij aan een museumjaarkaart, de dierentuin of een tijdschrift. Maar ook abonnementen voor de telefoon of een streamingdienst kun je voor een jaar vooruit betalen. Kun je de vooruitbetaalde kosten dan terugvragen?

abonnementen

In de algemene voorwaarden van de organisatie kan zijn opgenomen dat de nabestaanden de vooruitbetaalde kosten kunnen terugvragen. Staat er niets in de algemene voorwaarden over het terugbetalen? Dan kun je altijd om restitutie vragen van vooruitbetaalde bedragen.

Geen opzegtermijn

Bij overlijden geldt geen opzegtermijn. Ook niet als die normaal wel zou gelden voor het opzeggen. De wet van Dam voor het opzeggen van abonnementen is niet van toepassing bij overlijden. Die wet regelt dat je eenvoudig tussentijds een lopend abonnement kunt opzeggen. In dit geval kan het opzeggen dus nog sneller dan je op grond van die wet al mag opzeggen.

Niet elke overeenkomst is een abonnement

Er zijn wel meer posten die een overledene vooruit kan hebben betaald. Denk hierbij aan een verzekeringspremie. Die opzegging en de terugbetaling daarvan volgen een ander patroon dan abonnementen.

Ook een lidmaatschap van een vereniging is niet een abonnement in deze zin. Let wel op dat een sportschool dan weer geen vereniging is. Maar de voetbalclub is een vereniging en dat geldt voor meer van dit soort organisaties. Het lidmaatschap bij deze organisaties is meestal per seizoen of jaar. Je kunt meestal geen contributie terug vragen. Neem als voorbeeld het lidmaatschap van Natuurmonumenten. Het is eigenlijk een mengeling van een donatie en een lidmaatschap. Je betaalt dan ook niet voor twaalf maanden aan diensten per maand. Het zou onlogisch zijn als je geld terug kreeg, hoewel het Natuurmonumenten natuurlijk vrij staat wel terug te betalen.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de abonnementen en lidmaatschappen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.