Oude uitvaartpolis - vaarwel.nl
Oude uitvaartpolis

Hoe kom ik erachter of de overledene een uitvaartpolis had?

Als je niet zeker weet of de overledene een uitvaartpolis had moet je op zoek gaan in de administratie en bankafschriften van de overledene. Als je daar niets vindt kan je contact opnemen met het Verbond van Verzekeraars.

Oude uitvaartpolis verloren

uitvaartpolis

Veel nabestaanden weten niet of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten. Dit kan zijn omdat de polis verloren is gegaan of omdat de verzekeraar onbekend is. Dat is zonde, want de overledene had als doel om de nabestaande financieel te ontlasten. Maar als de nabestaanden niets weten van de verzekering, kan er ook niet worden uitgekeerd.

Hoe vind ik de uitvaartpolis terug?

Een uitvaartverzekering kan vele tientallen jaren doorlopen. Zo was het vroeger gebruikelijk een dergelijke verzekering af te sluiten als je een kind kreeg. De ouders zetten dan een polis op naam van dat kind. Het kan daarom voorkomen dat de uitvaartverzekering waar de overledene een polis had failliet is gegaan of is overgenomen door een andere verzekeraar.

De eerste stap om erachter te komen of er een verzekering was is om de administratie te controleren. Wellicht vind je hierin de polis of andere bewijzen van de uitvaartverzekering. Let hierbij ook op namen van verzekeraars en polissen die nu niet meer bestaan. De Nederlandse Bank (DNB) heeft een speciaal archief met namen van oude polissen, uitvaartverzekeraars, levensverzekeraars en begrafenisfondsen. Inclusief de namen van de verzekeraars die de polissen nu in beheer hebben.

Is er in de administratie niets te vinden over de uitvaartverzekering? Dan is het verstandig om de bankafschriften te controleren. Misschien staat daar wel een naam op van de verzekeraar. Je kan ook een assurantieadviseur raadplegen.

Verbond van Verzekeraars

Als je zelf geen informatie kan vinden over de uitvaartzekering kan je nog contact opnemen met het Verbond van VerzekeraarsZij kunnen voor jou uitzoeken of er een uitvaartverzekering was. Je kan dan een digitale aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de persoon in kwestie verzekerd was.

Polis gevonden?

Als je de polis en verzekeraar hebt gevonden kan je contact opnemen met de verzekeraar. Nabestaanden hebben tot 5 jaar na het overlijden van de verzekerde recht op een uitkering door de uitvaartverzekeraar.

Lees ook: Wie betaalt de uitvaart?

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van alles direct na het overlijden?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.