Overlijden melden andere nationaliteit - vaarwel.nl
Overlijden melden andere nationaliteit

Overlijden melden andere nationaliteit

Wat moet je doen als iemand overlijdt die (ook) een andere nationaliteit heeft?

Je moet een overlijden melden bij de autoriteiten van het land waarvan iemand de nationaliteit heeft. De procedures verschillen per land, meestal meld je dit bij een consulaat

Overlijden melden

Van iedereen die in Nederland in het BRP staat ingeschreven meld je het overlijden bij de gemeente. Meestal regelt de uitvaartondernemer dat voor je. Maar meer dan twee miljoen inwoners van Nederland hebben (ook nog) een andere nationaliteit. Hun overlijden moet je dus (ook) melden bij het land van hun nationaliteit.

Andere nationaliteit

Een voorbeeld: een in Nederland wonende Marokkaan heeft per definitie naast de Nederlandse nationaliteit ook de Marokkaanse. Diens overlijden moet dus ook gemeld bij de Marokkaanse autoriteiten. Ook als die persoon in Nederland wordt begraven. In dit geval moet dat dan bij het Marokkaanse consulaat. Dat moet in persoon door een nabestaande geregeld worden.

Verschillende procedures

Er is helaas niet één uniforme procedure waarmee je dit kunt regelen. Voor ieder land moet je zelf op zoek. Begin je zoektocht bij de website van de ambassade van het betreffende land. Let goed op, omdat je meestal in persoon langs moet, neem vooral de juiste documenten mee.

Internationale overlijdenskate

Je hebt minimaal een overlijdensakte nodig. Meestal heb je bij een andere nationaliteit een internationale overlijdensakte nodig. Daarvan zijn dan twee smaken, een vertaling en een gewaarmerkt uittreksel. Zorg ook hier dus dat je vooraf goed hebt uitgezocht welk document je nodig hebt. Deze internationale akte kun je alleen krijgen van de gemeente waar de betreffende persoon is overleden.

Begraven in land van herkomst

Naast het formele melden kun je er ook voor kiezen om in het land van herkomst begraven te worden. Veel al langer in Nederland wonenden hebben dat verzekerd. In dat geval zal de uitvaartondernemer je helpen met het transport van het lichaam. Om een stoffelijk overschot naar een ander land over te brengen heb je gespecialiseerd hulp nodig. Je kunt niet zelf aan de slag en het lichaam van een overleden Pool in de achterbak leggen en naar Polen rijden.