Apple account opzeggen na overlijden - vaarwel.nl
Apple account opzeggen na overlijden

Apple account opzeggen na overlijden

Een Apple account opzeggen na een overlijden kan het eenvoudigst als je toegang hebt tot het account. Een Apple account kan veel informatie bevatten, zoals e-mails, foto’s, berichten en notities. Het kan zijn dat je bepaalde gegevens wilt behouden, zoals de foto’s. Het is daarom van belang om niet direct het account op te zeggen maar eerst de gegevens op te slaan die je nodig hebt.

Erfeniscontact

Apple heeft de mogelijkheid om een erfeniscontact aan te wijzen.

In het Apple account kan een erfeniscontact zijn toegevoegd door de overledene. Dat is iemand die de overledene heeft aangewezen die toegang heeft tot de gegevens in het account. De erfeniscontact krijgt dan na het overlijden toegang tot foto’s, berichten, notities, bestanden, apps en reservekopieën van het apparaat. Maar niet alle gegevens zijn toegankelijk voor de contactpersoon. Gegevens als films, muziek, boeken of abonnementen die via het Apple ID zijn aangeschaft zijn niet toegankelijk. Gegevens die in de sleutelhanger staan, zoals betaalgegevens, wachtwoorden en passkeys zijn ook niet toegankelijk voor de contactpersoon.

Hoe krijgt de erfeniscontact dan toegang tot het account na overlijden? Dit doe je door een toegangsaanvraag in de dienen bij Apple. Hiervoor heb je een toegangssleutel nodig en de overlijdensakte. De toegangssleutel is aangemaakt op het moment dat je als erfeniscontact bent aangewezen. Deze aanvraag wordt vervolgens door Apple beoordeelt. Als de aanvraag is goedgekeurd kan alleen de erfeniscontact nog in het Apple ID en worden de overige gegevens verwijderd.

Wat heb je nodig om het account te verwijderen

Om het Apple account te verwijderen, heb je de inloggegevens van de overledene nodig. Hieronder lees je de stappen om het Apple account volledig te verwijderen. Let wel op! Alle gegevens in het Apple account worden dan verwijderd. Bekijk dus eerst welke gegevens je wilt bewaren voordat je het account verwijderd.

Stappenplan verwijderen Apple account

  1. Online

    Het eenvoudigst is al je toegang hebt tot het Apple account van de overledene. Via de privacypagina van Apple log je in met de Apple ID van de overledene. Je gaat naar ‘Je account verwijderen’ en klikt op ‘Vraag verwijdering van je account aan’. Vervolgens ontvang je een uitleg van Apple over hoe je het account verwijderd. Lees dit goed door. Daarna kan je de verwijdering voltooien.

  2. Hoe lang duurt het?

    Nadat je bovenstaande stap hebt voltooid is de aanvraag ingediend. Apple geeft je dan nog 7 dagen bedenktijd, daarna wordt het account definitief verwijderd. Dit is om misbruik te voorkomen. Wil je het verwijderen toch nog stopzetten? Dan moet je contact opnemen met Apple Support. Na 30 dagen zal alle data volledig zijn gewist.

Wat als je geen inloggegevens hebt en er is geen erfeniscontact?

Het kan voorkomen dat je geen inloggegevens van de overledene hebt en er ook geen erfeniscontact is aangewezen. In dat geval kan je contact opnemen met Apple en zij kunnen het account dan verwijderen. Je kan hier een verzoek indienen om het account te verwijderen. Om veiligheidsredenen kan Apple pas helpen nadat zij bepaalde juridische documentatie hebben ontvangen. Meestal is dit een overlijdensakte.

Je krijgt hiermee dus geen toegang tot het account en de document die hierin staan.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Internet, bellen, TV en mail?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.