Erfbelasting betalen voordat de woning is verkocht - vaarwel.nl
Erfbelasting betalen voordat de woning is verkocht

Erfbelasting betalen voordat de woning is verkocht

Moeten wij de erfbelasting betalen voordat het huis is verkocht?

Zodra je de aanslag van de Belastingdienst binnen is, moet je binnen zes weken de erfbelasting betalen. Ook als het huis nog niet is verkocht.

Erfbelasting betalen voordat het huis is verkocht?

Als je een erfenis ontvangt, betaal je daar erfbelasting over. Als er een woning in de erfenis zit kan de erfbelasting behoorlijk hoog zijn. Zonder de verkoop van de woning kan het zijn dat de erfgenamen niet beschikken over de contante middelen om de belasting te betalen.

verkocht

Het duurt wel even voor je van de Belastingdienst een definitieve aanslag krijgt voor de erfbelasting. Meestal krijg je die pas een paar maanden na je aangifte. Maar als je die aanslag eenmaal hebt, moet je deze betalen. Ook als het huis nog niet is verkocht. En als je een huis erft gaat het meestal meteen om een flinke aanslag.

Oplossing

Heb je het geld niet voorhanden, dan kun je de Belastingdienst vragen om uitstel of een betalingsregeling. Zeker als er concreet zicht is op verkoop van de woning. Niet betalen is echt geen optie. Want dat kan uiteindelijk zelfs leiden tot een gedwongen verkoop, waarbij de opbrengst natuurlijk een stuk lager ligt dan als je het huis zelf verkoopt. Bovendien is er dan belastingrente verschuldigd.

Daarnaast moeten de erfgenamen binnen 8 maanden na het overlijden de aangifte erfbelasting indienen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen om pas aan het einde van dit termijn de aangifte in te dienen, of uitstel te vragen voor de aangifte. Zo hebben ze iets meer tijd om de woning te verkopen. Let wel op dat de aangifte op tijd binnen is.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de erfbelasting?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.