Erfbelasting bij een alleenstaande - vaarwel.nl
Erfbelasting bij een alleenstaande

Erfbelasting bij een alleenstaande

Hoe is de erfbelasting geregeld bij een alleenstaande?

De erfgenamen van een alleenstaande betalen relatief veel erfbelasting. Zij hebben een lage vrijstelling en een hoog tarief. Dat is zeker het geval bij een alleenstaande zonder kinderen. Het tarief is dan 30% en meer.

Ongunstige regelgeving

Voor alleenstaanden is de erfbelasting in Nederland uitermate ongunstig. Dat komt door het systeem waarmee je erfbelasting uitrekent. Dat bestaat uit een vrijstelling en een tarief. De vrijstelling is het deel van de erfenis waarover de ontvanger geen erfbelasting hoeft te betalen. Het tarief is het percentage belasting. De vrijstellingen en tarieven worden ieder jaar aangepast en gepubliceerd op onze site.

Vrijstelling bij een alleenstaande

alleenstaande

Was de erflater getrouwd? Dan geldt voor de partner een hele hoge vrijstelling (in 2024 ruim € 790.000,-). Over dat deel hoeft geen erfbelasting betaald te worden. Voor kinderen geldt een veel lagere vrijstelling (in 2024 rond de € 25.000,-). Voor andere erfgenamen, zoals broers/zussen, vrienden, etc., is de vrijstelling nog lager (in 2024 ongeveer € 2.600,-). De vrijstelling voor derden is dus vrij laag.

Praktijk voor een alleenstaande

Ontvang je dus een erfenis van een alleenstaande? Houdt er dan rekening mee dat de erfbelasting behoorlijk kan oplopen. Dit is ook afhankelijk van hoeveel en wat je erft. Als je een geldbedrag erft, kun je daarmee ook de erfbelasting betalen. Erf je onroerend goed, zoals een woning, dan zit het geld dus in de stenen. Houdt er rekening mee dat de woning dan eventueel verkocht moet worden om de erfbelasting te kunnen betalen.

Hoger tarief erfbelasting

Nu komt het tweede aspect van de ongunstige situatie voor een alleenstaande. Het tarief van de erfbelasting is verschillend. Hoe verder iemand van je af staat, hoe hoger het tarief. Dus een partner of een kind betaalt 10% erfbelasting over het eerste stuk van de erfenis. Maar die goede vriend of je broer of zus moet dan al 30% betalen. Het kan dus behoorlijk oplopen.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de erfbelasting?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.