Ik woon in het buitenland en ontvang een erfenis uit Nederland. Moet ik belasting betalen? - vaarwel.nl
Ik woon in het buitenland en ontvang een erfenis uit Nederland. Moet ik belasting betalen?

Ik woon in het buitenland en ontvang een erfenis uit Nederland. Moet ik belasting betalen?

Ik woon in het buitenland en krijg een erfenis uit Nederland. Hoe zit dat met de belasting?

Voor de Nederlandse Belastingdienst geldt dat bepalend is waar de overledene woonde. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing.

Hoe zit het met de erfbelasting?

De situatie is dus dat de overledene in Nederland woont en jij in het buitenland. Bijvoorbeeld jouw ouders wonen in Nederland en jij woont in Amerika. In dat geval moet je erfbelasting betalen in Nederland. Voor de Nederlandse Belastingdienst geldt dat bepalend is waar de overledene woonde. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden, dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Wonen is daar waar je daadwerkelijk ingeschreven staat.

buitenland

Deze regels zijn ook van toepassing als de overledene minder dan tien jaar geleden is geëmigreerd. Ook dan gelden de Nederlandse belastingregels. Is de overledene langer dan 10 jaar geleden geëmigreerd, dan gelden de Nederlandse belastingregels niet meer.

Per land andere regels

Let wel op! Sommige landen kennen andere regels. Zo betaal je in Frankrijk belasting als het onroerend goed uit de erfenis in Frankrijk ligt, ook al is de eigenaar Nederlander. Er zijn internationale verdragen opgesteld om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Naast de vraag over in welk land je belasting betaalt, is er ook de vraag welk erfrecht van toepassing is. Dat zijn verschillende zaken, wie is erfgenaam en waar betaal je belasting. Als een Nederlander overlijdt dan is Nederlands erfrecht van toepassing, tenzij in een testament een andere rechtskeuze is gemaakt.

Hoe doe ik aangifte erfbelasting?

Je kunt op verschillende manieren aangifte erfbelasting doen. De eenvoudigste manier is online. Daarvoor moet je inloggen met jouw DigiD. Beschik je niet over een DigiD? Dan kun je het formulier ook met de hand invullen. Je hebt hiervoor wel een Nederlands BSN nummer nodig. Het formulier voor de aangifte erfbelasting is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Je kunt de aangifte erfbelasting ook uitbesteden.

En andersom: erflater woont in het buitenland

Het kan natuurlijk ook andersom voorkomen. De erfgenaam woont in Nederland, maar de erflater woont in het buitenland. Hoe zit het dan met de erfbelasting? Dit lees je in een apart artikel.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de erfbelasting?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.