Rechtsbijstandverzekering van de overledene - vaarwel.nl
Rechtsbijstandverzekering van de overledene

Rechtsbijstandverzekering van de overledene

Hoe zit het met de rechtsbijstandverzekering van de overledene?

Als er geen zaak loopt, kun je de rechtsbijstandverzekering van de overledene opzeggen. Loopt er wel een zaak of andere procedure? Dan moet je deze verzekering niet zomaar stoppen.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op rechtshulp indien je dat nodig hebt. Je bent hiervoor verzekerd en de verzekeraar brengt jou in contact met een jurist. Bij het afsluiten van de verzekering kun je kiezen voor verschillende dekkingen.

Veel voorkomende vormen zijn:

  • ‘consument’,
  • ‘inkomen’,
  • ‘wonen’
  • ‘verkeer’
  • ‘ondernemen/zakelijk’

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht.

Verzekering opzeggen of door laten lopen?

Als er geen zaken lopen via de rechtsbijstandverzekering, kun je deze meestal direct opzeggen bij overlijden. Loopt er wel een zaak of andere procedure? Dan kun je de verzekering niet zomaar stoppen. Doe je dat wel, dan stopt de rechtshulp ook. Vaak is dat niet wenselijk, omdat de procedure dan nog niet is afgerond.

Vraag daarom altijd bij de verzekeraar na of er nog iets loopt. Is dat het geval? Overleg dan of de verzekering nog moet doorlopen, en voor hoe lang, of dat deze stopgezet kan worden.

Deze verzekering gaat niet over op de nabestaanden. Komen zij in conflict over de afhandeling van de nalatenschap? Dan kunnen zij geen aanspraak maken op de rechtsbijstandverzekering van de overledene. Heeft één van de erfgenamen zelf een rechtsbijstandverzekering? Dan kan die erfgenaam daar zelf wel gebruik van maken.

Meerdere verzekeringen

De overledene heeft vaak meerdere verzekeringen op naam staan. Lees in een apart artikel meer over de verschillende soorten verzekeringen

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de verzekeringen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.