Wat doe je met contant of zwart geld in een erfenis?
De erfgenamen moeten het eens zijn over hoe ze hiermee omgaan. Contant geld is anders dan zwart geld. Zwart geld in contanten is weer anders dan op een buitenlandse bankrekening.
- Contant geld in erfenis
- Voorzichtig met contant geld
- Zwart contant geld
- Zwart geld op een bankrekening
- Inkeer of vrijwillige verbetering
- Risico van niet aangeven
Contant geld in erfenis
Oude mensen hebben vaak contant geld in huis. Mensen met dementie of angsten hebben zelfs vaak overal geld verstopt in hun huis. De eerste zaak is dus vooral om dit te vinden voordat je op grote schaal zaken gaat weggooien of meegeven aan de opkoper. Voor je het weet zit er vijftig euro in een boek.
Het is natuurlijk duidelijk, dat contante geld behoort tot de erfenis. Formeel zou je er dan ook erfbelasting over moeten betalen. Dat gaat natuurlijk wel ervan uit dat de totale waarde van de erfenis boven de vrijstelling komt. Praktisch gezien is dit geld niet in het zicht van de Belastingdienst.
Het is aan ieders eigen morele oordeel wat die met dit contante geld doet.
Voorzichtig met contant geld
Als er contant geld is, wees daar dan helder en eerlijk over naar de andere erfgenamen. Onze ervaring is dat juist over zoiets als dit enorme conflicten kunnen ontstaan. Dus weer transparant over hoeveel het is en wat ermee te doen.
Zwart contant geld
Naast de ouderen, is er natuurlijk ook het ouderwetse zwarte geld. Afkomstig van al dan niet legale handel. Hiervoor geldt hetzelfde als hiervoor beschreven. Er is juridisch en fiscaal een onderscheid tussen zwart geld en geld dat is verkregen uit criminele activiteiten.
Geld dat afkomstig is van illegale activiteiten kun je niet wit wassen. Althans niet via de legale kanalen. Als je dit aangeeft ben je het geld gewoon kwijt.
Of je contant geld dat afkomstig is van legale activiteiten nog wilt aangeven is een kwestie van moraal.
Zwart geld op een bankrekening
De andere vorm van zwart geld is de buitenlandse bankrekening die nooit is aangegeven. De overledene heeft geld gestald in Zwitserland of een ander land dat nog een geheimhouding heeft.
De eerste opgave is al om aan dat geld te kunnen komen. Je hebt minimaal codes nodig en mogelijk wil de buitenlandse bank een bewijs dat jij de erfgenaam bent.
De tweede vraag is nu wat je ermee gaat doen. Alsnog aangeven en op die manier het geld wit maken. In dat geval betaal je wel belasting, zie hieronder. Of houd je het zwarte geld met het risico dat daarbij hoort, zie ook hieronder.
Inkeer of vrijwillige verbetering
Iedereen, dus ook zeker nabestaanden kunnen zich bij de Belastingdienst melden voor een zogenaamde vrijwillige verbetering, vroeger ook wel inkeerregeling genoemd. Je meldt dat er een fout is geweest in een eerdere aangifte. Ja logisch, daar mistte namelijk dat zwarte geld. Nu volgt maatwerk door de Belastingdienst. Je ontvangt een naheffing om alsnog correct belasting te betalen. Ook neemt de Belastingdienst een besluit of er een boete moet worden betaald en hoe hoog die is. Als je volledig open kaart speelt en je niet op de hoogte was van de fout zal de boete nihil zijn of laag. Gaat het om veel geld, dan is de inschakeling van een fiscalist zeker aan te bevelen.
De vrijwillige verbetering moet plaatsvinden voordat je aangifte erfbelasting kunt doen!
Risico van niet aangeven
Erfgenamen treden in alle rechten en plichten van de overledene. Neem jij zwart geld aan, dan bezit jij zwart geld. Daar zit een risico aan. Als het een buitenlandse bankrekening is dan kan dat aan het licht komen. Daar zijn veel voorbeelden van de afgelopen jaren. In die gevallen legt de Belastingdienst zware boetes op.
Het punt bij de erfenis is dat je direct fraudeert op verschillende punten. Je fraudeert ook al bij de aangifte erfbelasting en daarna ook met je eigen aangifte IB.
Ben je executeur en geen erfgenaam? Dan heb je hier een persoonlijke aansprakelijkheid voor de juiste aangifte en afdracht.