De uitvaartverzekering, hoe werkt dat? - vaarwel.nl
De uitvaartverzekering, hoe werkt dat?

De overledene had een uitvaartverzekering afgesloten. Hoe gaat dat na overlijden in zijn werk?

In de meeste gevallen zal de uitvaartverzorger dit afhandelen. Het uitbetalen van de verzekering verschilt per verzekeraar. Ook zijn er verschillende soorten polissen, uitkering in geld of in natura.

Uitvaartverzekering opzoeken

Allereerst moet je weten of de overledene wel een uitvaartverzekering had afgesloten. Hiervoor ga je eerst op zoek naar het polisblad. Daar staat op bij welke verzekeraar de overledene verzekerd is. Meestal zal de uitvaartverzorger controleren of er een uitvaartverzekering is. De overledene had ook een begunstigde kunnen aanwijzen voor de uitkering.

Een uitvaartverzekering kan soms tientallen jaren doorlopen. In de tussentijd kan een verzekeraar failliet zijn verklaard of overgenomen door een andere verzekeraar. De Nederlandsche Bank heeft hierom een overzicht gemaakt van deze zekeraars.

Uitbetalen

uitvaartverzekering

De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de opdrachtgever. Hij of zij kan deze kosten verhalen op de nalatenschap. Zo komen de kosten voor rekening van de erfgenamen. Als er een verzekering is afgesloten, betaalt de verzekeraar (een deel van) de uitvaartkosten. De nabestaanden hebben tot 5 jaar na het overlijden de tijd om aanspraak te maken op de uitkering.

Het uitbetalen van de verzekering verschilt per verzekeraar. Er zijn verschillende soorten uitkeringen mogelijk, afhankelijk van waar de overledene voor had gekozen.

  • Kapitaal uitvaartverzekering: de nabestaanden ontvangen een geldbedrag waar zij de uitvaart zelf van kunnen betalen. De overledene kan ook een begunstigde hebben aangewezen. Dat is dan degene die de uitkering ontvangt. Het gaat om een vast bedrag, onafhankelijk van de werkelijke kosten van de uitvaart.
  • Natura uitvaartverzekering: de verzekeraar regelt de uitvaart en keert geen geld uit aan de nabestaanden. De rekening van de uitvaart gaat dan rechtstreeks naar de verzekeraar, of de nabestaanden kunnen deze doorsturen naar de verzekeraar.

Verzekering onbekend

Veel nabestaanden weten niet of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten. Dit kan zijn omdat de polis niet terug te vinden is of omdat de verzekeraar onbekend is. Het is zonde als er geen gebruik wordt gemaakt van deze verzekering. In een apart artikel leggen wij verder uit hoe je dit kunt achterhalen.

Waarde van de verzekering

Hoeveel is de uitvaartverzekering waard? Dat verschilt. Het is vaak lastig om een goede inschatting te maken. De waarde hangt af van:

  • het type polis;
  • wanneer de verzekering is afgesloten;
  • of de verzekering is geïndexeerd;
  • wat het verzekerde bedrag is.

Meerdere verzekeringen

De overledene heeft vaak meerdere verzekeringen op naam staan. Lees in een apart artikel meer over de verschillende soorten verzekeringen

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de verzekeringen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.