Hoe kom ik erachter of de overledene een testament had? - vaarwel.nl
Hoe kom ik erachter of de overledene een testament had?

Hoe kom ik erachter of de overledene een testament had?

Hoe kom ik erachter of de overledene een testament had?

Na het overlijden kan je via het Centraal Testamentenregister opvragen of iemand een testament had. Je hebt hiervoor maar een paar gegevens nodig. Als er een testament is ontvang je hierover bericht en bij welke notaris dit testament ligt.

Is er een testament van de overledene?

Nadat iemand is overleden kan je bij het Centraal Testamentenregister (CTR) opvragen of er een testament was. Dit is kosteloos. Je kan online een formulier invullen. Je hebt maar een paar gegevens nodig van de overledene: de naam, geboortedatum en -plaats en de datum van overlijden.

Het is niet mogelijk om dit op te vragen van iemand die nog in leven is. Wil je weten of er een testament is van iemand die nog in leven is? Bijvoorbeeld van jezelf. Dan kan je telefonisch contact opnemen met het CTR.

Welke gegevens ontvang ik?

Als er een testament is, ontvang je de volgende gegevens:

  • wanneer het laatste testament is opgesteld;
  • bij welke notaris het testament ligt.

Je krijgt dus niet de inhoud van het testament te zien. Daarvoor zal je het testament bij de notaris moeten opvragen.

In sommige gevallen kan je de aanvraag niet online indienen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de persoon vóór 1 oktober 1994 is overleden, de persoon niet in Nederland woont of in het buitenland is overleden of als een bewindvoerder of curator een inlichting wilt aanvragen over een in leven zijnde persoon. In deze gevallen kan je schriftelijk een verzoek indienen bij het CTR. Bij een schriftelijke aanvraag heb je wel een kopie van de overlijdensakte nodig.

overledene

Zoekt de notaris dit ook uit?

De notaris kan online in het CTR zoeken. Als je de notaris opdracht geeft voor het opstellen van een verklaring van erfrecht, zal de notaris ook altijd zelf opzoeken of de overledene een testament had opgesteld. Ook als je dit zelf al hebt opgevraagd. Dat hoort bij de standaard controles die de notaris moet uitvoeren.

Hoe kom ik achter de inhoud van het testament?

Als je eenmaal weet dat er een testament is en bij welke notaris deze ligt, zal je het testament daar moeten opvragen. Het is niet mogelijk om de inhoud van een testament online te raadplegen. Dat vraag je op bij de notaris die het testament heeft opgesteld, of de opvolger van deze notaris.

De notaris onderzoekt dan eerst wat jouw belang is bij de inhoud van het testament. Bijvoorbeeld of je een erfgenaam of executeur bent. Sta jij niet in het testament genoemd, dan heb je daar ook geen belang bij. De notaris zal het testament dan niet aan jou verstrekken.

Het kan ook zo zijn dat de overledene jou als een kopie had verstrekt. Dan hoef je het niet op te vragen bij de notaris.

Buitenlands testament

In het CTR staan alle in Nederland opgestelde testamenten. Heeft de overledene in het buitenland een testament opgesteld, dan staat dat niet in het CTR ingeschreven.

Wil je weten hoe je een mogelijk buitenlands testament kan opzoeken? Op de website van het Europees Netwerk van Testamentenregisters (ARERT) kan je voor 26 aangesloten Europese landen nagaan hoe je de testamentenregisters van die landen kunt raadplegen. Het is ook mogelijk dat het CTR een verzoek doet aan een of meer testamentenregisters van andere Europese leden. 

In sommige landen hoeft een testament niet bij een notaris vastgelegd te worden. Daardoor is het raadplegen van een testamentenregister niet voldoende. In dat soort gevallen kan je het best contact opnemen met het notariaat van het betreffende land.

Testamenten voormalige Nederlandse Antillen

Testamenten die zijn opgemaakt op Curaçao, Aruba of St. Maarten moeten worden ingeschreven in het Centraal Testamentenregister op Curaçao. Deze testamenten worden niet automatisch geregistreerd in het Nederlandse CTR. Dit gebeurt slechts bij uitzondering. Op de voormalige Antillen wordt soms ten onrechte de suggestie gewekt dat alle testamenten ook bij het Nederlandse CTR worden geregistreerd.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de bepaling van de erfgenamen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.