Verklaring van executele - vaarwel.nl

Verklaring van executele

Verklaring van executele € 279,-

  • Eenvoudig geregeld
  • 100% online
  • Geen wachttijd

Snel een verklaring van executele

Verklaring van executele

Je bent in een testament aangewezen als executeur. Voordat je formeel aan de slag kan, heb je een verklaring van executele nodig. Die verklaring moet een notaris opstellen. Daarvoor moet de notaris eerst het testament beoordelen. Jij wilt snel aan de slag. Dan ben je hier aan het goede adres. Nergens krijg je zo snel een verklaring van executele als bij vaarwel.nl.

Wat moet jij doen?

Je vult het formulier op de site in. Direct daarna ontvang je een bevestiging van de opdracht. Die moet jij dan formeel bevestigen met iDIN. Wij maken een dossier aan. Wij zoeken direct online bij het Centraal Testamentenregister uit wat de laatste versie is van het testament. Bijvoorbeeld of de erflater het testament niet (deels) heeft ingetrokken.

executele

Nu ontvang je het verzoek om van dat testament een scan te zenden. Onze kandidaat-notaris gaat dit testament beoordelen. Direct daarna krijg jij het verzoek om de benoeming tot executeur te aanvaarden. Ook die aanvaarding bevestig jij formeel met iDIN.

Wij kijken of het dossier compleet is en stellen de concept verklaring op. Jij ontvangt de factuur met een betaallink. Direct na de betaling bieden wij het dossier aan bij de notaris om af te ronden. Direct na het passeren ontvang jij een verklaring van executele.

Het hele proces duurt in het algemeen maximaal een paar dagen.

Wat doen wij?

Zodra je opdracht geeft controleren we wat de laatste en dus juiste versie van het testament is. Als jij de kopie daarna hebt verzonden beoordeelt onze notaris de inhoud. Wie is de executeur en welke bevoegdheden heeft die? We maken een concept akte en sturen jou een betaalverzoek. Direct na de betaling zal de notaris de akte passeren. Je ontvangt een afschrift via de mail. Al met al kan dit bijzonder snel.

Extra werk kan er zijn als er geen exemplaar van het testament beschikbaar is. Dan moeten we op zoek en eventueel kunnen wij dan een kopie opvragen bij de notaris die het testament heeft opgesteld. Dit is meer en langer werk, dus ook iets duurder.

Waar moet je op letten?

Wij zijn verplicht uit te zoeken wat het laatste testament is. Jij mag dat ook doen, maar het versneld het proces dus niet.

Als in het testament een executeur staat die is overleden moet je die wel doorgeven. Wij moeten dan formeel vaststellen dat die persoon is overleden. Daarna komen wij dan bij de reserve-executeur uit.

Als de eerst benoemde executeur de benoeming niet kan of wil aanvaarden geldt hetzelfde. Je moet die toch doorgeven. Wij benaderen die persoon en vragen die om de benoeming te weigeren. Daarna komen wij bij de reserve-executeur.

Voorbeeld oude executeur

Bij dit laatste voorbeeld een kanttekening. Een langstlevende op hoge leeftijd is aangewezen als executeur. Die is niet in staat en heeft ook niet de intentie dat werk te gaan uitvoeren. Een van de kinderen wil dat wel doen. Dat kan formeel uitsluitend als daarin is voorzien in het testament. Je kunt niet jezelf tot executeur aanwijzen, dat kan alleen in het testament. Is daar niet in voorzien dan raden wij het volgende aan. De langstlevende accepteert de benoeming en geeft vervolgens onderhands een volmacht aan het kind.

Soms beter opdracht uitbreiden

Je kunt bij ons ook een verklaring van erfrecht op laten stellen. Daarin verwerken we ook de benoeming tot executeur. Maar je hebt dan wel een verklaring van erfrecht met een executeursbenoeming. Daarin heeft de notaris vastgesteld wie de erfgenamen zijn. Dat is ook voor een executeur prettig, die verschuift zo een stuk verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.

Zit er trouwens onroerend goed in de nalatenschap? In dat geval is er altijd een verklaring van erfrecht nodig. Die moet de notaris inschrijven in het Kadaster. Alleen op die manier kan het onroerend goed later verkocht.