Woning in het buitenland. Welk recht is van toepassing? - vaarwel.nl
Woning in het buitenland. Welk recht is van toepassing?

Woning in het buitenland. Welk recht is van toepassing?

De overledene had een woning in het buitenland. Welk erfrecht is van toepassing?

Het recht van het land waar hij woonde is dan van toepassing. In bepaalde gevallen kan het Nederlandse recht van toepassing zijn.

Huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing?

Bij een overlijden is het recht van toepassing van het land waar de overledene woonde. Dat is het land waar hij/zij de laatste gewone verblijfplaats had. Bijvoorbeeld waar de gezinssituatie afspeelde of waar hij belasting heeft betaald. Dankzij internationale afspraken is het eenvoudiger een huis in Frankrijk, Spanje of welk land dan ook te hebben. Maar dat het erfrecht geregeld is, zegt helaas nog niets over de erfbelasting.

buitenland

Haags Erfrechtverdrag

De regels voor grensoverschrijdende erfenissen worden gegeven door het Haags Erfrechtverdrag. Als de overledene in het buitenland woonde en komt te overlijden dan geldt automatisch het volgende:

  • Als hij daar langer dan 5 jaar woonde, dan is het recht van het land waar hij woonde van toepassing. Wie de erfgenamen zijn en wat zij erven worden dan bepaald door dat recht.
  • Als hij daar minder dan 5 jaar woonde, dan is het Nederlandse recht van toepassing op zijn nalatenschap.

Ontvang jij een erfenis uit het buitenland? Lees hier dan meer over.

Rechtskeuze voor Nederlands recht

Soms kan ook het Nederlands recht van toepassing zijn. Daarvoor moet de overledene een testament hebben opgesteld met daarin de bepaling dat het Nederlandse recht van toepassing is. Als de erflater een testament heeft opgesteld met rechtskeuze voor Nederland, dan is dat testament ook geldig in het buitenland op basis van het Haags Testamentenvormenverdrag.

Erfbelasting bij huis in het buitenland

Het verdrag regelt alleen het erfrecht, dus wie de erfgenamen zijn, niet de fiscale zaken. Dat wil zeggen dat er nog wel aangifte erfbelasting gedaan moet worden in het land waar dat huis staat. Daarop zijn dan de regels van dat land van toepassing. Omdat elk land verschillende regels heeft, kan dit nog een grote uitzoekklus worden.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de vakantiewoning?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.