Heeft de overledene nog een onbekende bankrekening? - vaarwel.nl
Heeft de overledene nog een onbekende bankrekening?

Heeft de overledene nog een onbekende bankrekening?

Hoe kom ik erachter of de overledene nog een bankrekening had?

Je kunt bij de bank navragen of de overledene daar een bankrekening had. Je kunt dit ook voor meerdere banken tegelijk aanvragen.

Onbekende bankrekening

Je kunt meerdere bankrekeningen hebben bij verschillende banken. Hoe kom je erachter hoeveel bankrekeningen de overledene had en bij welke bank dat was? Het is goed om dit uit te zoeken, want je weet nooit of er nog een onbekende bankrekening met spaargeld is.

Het saldo van de rekeningen behoort tot het vermogen van de erflater en valt in de nalatenschap.

Bij meerdere banken tegelijk opvragen

bankrekening

Om dit bij meerdere banken tegelijk te controleren kun je een aanvraag doen bij slapendetegoeden.nl. Je hebt daar wel een aantal gegevens voor nodig. Alleen een erfgenaam of executeur kan deze aanvraag doen. Je hebt in ieder geval een kopie van jouw identiteitsbewijs nodig. Als echtgenoot of geregistreerde partner heb je nodig:

Voor overige erfgenamen geldt dat zij een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele moeten kunnen overleggen voor ze een aanvraag indienen.

Wil je bij één specifieke bank navraag doen? Dan kun je ook contact opnemen met de nabestaandendesk van die bank.

Bank opgeheven

De erflater kan een bankrekening hebben bij een bank die inmiddels niet meer bestaat. In dat geval kun je contact opnemen met de rechtsopvolger van die bank. Hier kun je achter komen doordat je bijvoorbeeld een spaarboekje hebt gevonden in de administratie van de overledene.

In de afgelopen dertig jaar zijn een heel groot aantal banken verdwenen door overnames of fusies. Denk bijvoorbeeld aan De Postbank, die is opgegaan in ING. Via de link hiervoor kun je zelf uitzoeken waar je nu moet zijn.

Spaargeld bij een buitenlandse bank

Mensen kunnen ook sparen bij een buitenlandse bank. Die banken zijn niet aangesloten bij de collectieve opsporing via de slapende tegoeden. Buitenlandse banken boden op hun bankrekening een gunstige rente. Mensen kunnen bij grote banken zoals Deutsche Bank of Banque Parisbas een rekening hebben (gehad). In dat geval moet je rechtstreeks met die banken in contact treden.

Verjaringstermijn

Het saldo op een slapende rekening vervalt na 20 jaar aan de bank. Een slapende rekening is een rekening waarbij er geen contact meer is tussen de bank en de rekeninghouder. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verhuizing of als de rekeninghouder is overleden.

In de praktijk doen banken geen beroep op de verjaringstermijn. Als er na die periode een claim binnenkomt, keert de bank de tegoeden ook na 20 jaar uit.

Buitenlands bezit

Er is nog een laatste mogelijkheid. Mensen met een (vakantie) huis in het buitenland hebben vaak een bankrekening in dat land. Op die manier kunnen zij lokale kosten en belastingen eenvoudig betalen. Om geld van die rekeningen te halen moet je vaak lokaal aantonen dat je erfgenaam bent.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de bankzaken?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.