De huurwoning na overlijden - vaarwel.nl
De huurwoning na overlijden

De huurwoning na overlijden

Wat gebeurt er met de huurwoning na overlijden?

De huurwoning moet worden opgezegd of overgenomen door de medehuurder. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afhandeling.

De overledene had een huurwoning

De overledene bezat een huurwoning. Wat gebeurt er met de huurwoning na een overlijden? Na een overlijden zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de afhandeling van de nalatenschap. Zij moeten dus ook een beslissing nemen over de huurwoning.

huurwoning

Woonde de overledene alleen? Dan moet je de huurwoning opzeggen. De huur eindigt twee maanden na het overlijden. De erfgenamen kunnen de huur ook eerder stopzetten. Dat mag tegen het eind van de eerste maand na het overlijden van de huurder. Lees in een apart bericht meer over het opzeggen van het huurcontract.

Woonde de overledene samen? Als er een medehuurder is, blijft de huur doorlopen. Controleer dan wel of het huurcontract op beide namen staat. Als dat niet het geval is, moet je in overleg met de verhuurder het contract aanpassen. Lees hier meer over het overnemen van een huurcontract.

Woning leeghalen en opleveren

Nadat de huurovereenkomst is opgezegd moet je de woning leeghalen en opleveren. In het huurcontract kunnen afspraken staan over het leeghalen en opleveren van de woning. Neem dit contract daarom goed door en overleg eventueel met de verhuurder.

Een huurwoning moet je vaak bezemschoon opleveren. Dit houdt in dat de woning schoon en leeg is op het moment dat je de sleutel overhandigt aan de verhuurder. Vaak zijn er ook extra vereisten opgenomen in het huurcontract. Bijvoorbeeld dat er geen gaten in de muur mogen zitten en alle muren wit zijn. Bedenk dat in dat geval ook alle vloerbedekking of laminaat uit de woning moet zijn. Het kan dus behoorlijk veel werk zijn.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt dit ontruimen zelf doen. Je kunt ook speciale bedrijven inhuren, boedelruimers. Zij halen de woning leeg en leveren die op. Meestal kost dit geld, de opbrengsten van de spullen in een huurwoning zijn meestal niet voldoende.

Je kunt ook een deel zelf doen en de kringloopwinkel inschakelen.

Openstaande huur

Het kan voorkomen dat de huurder/overledene een huurachterstand had. Of dat de huurwoning zo beschadigd is, dat er kosten gemaakt moeten worden om dit te herstellen. Ook in dit geval zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het betalen van die huurachterstand en de herstelkosten. Dat is het gevolg van het feit dat de erfgenamen in de plaats komen van de overledene. Dat geldt ook als er meer schulden zijn dan bezittingen.

Wat kan de verhuurder doen?

De verhuurder kan niet direct de woning ontruimen nadat iemand is overleden. Dat kan pas nadat de huurovereenkomst is beëindigd. Dat is aan het eind van de tweede maand na het overlijden van de huurder.

Als er een medehuurder is, loopt het contract door en kan de verhuurder ook niet zomaar het contract opzeggen. Lees in een apart artikel meer over wat een verhuurder kan doen bij overlijden.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de huurwoning?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.