Wat is het gevolg van schenken op een erfenis?
Als een schenking is gedaan binnen 180 dagen voor het overlijden, dan valt de schenking in de erfenis. Als de schenking bovenmatig is kunnen de erfgenamen hiertegen protesteren.
Schenking en erfenis
Soms doen mensen vlak voor hun overlijden nog een forse schenking. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze vlak voor het overlijden nog wat erfbelasting willen besparen. Door een schenking te doen die onder de vrijstelling valt, betaal je hier geen schenkbelasting over en zit het ook niet meer in de nalatenschap. De schenking kan ook met een andere reden zijn gedaan, bijvoorbeeld om andere erfgenamen juist te benadelen. Soms zijn niet alle erfgenamen even ruim bedeeld met een schenking. Hoe zit dit juridisch op hoofdlijnen?
Een schenking kan ook bedoeld zijn als voorschot op de nalatenschap. Lees hier meer over in een apart artikel.
Fiscale gevolgen
Fiscaal gezien zal een gift die minder dan 180 dagen voor het overlijden is gedaan worden beschouwd als onderdeel van de erfenis. De schenking wordt dus voor de erfbelasting beschouwd als onderdeel van het erfdeel en daar betaal je belasting over.
Juridische gevolgen schenking
Voor de andere erfgenamen die geen schenking hebben ontvangen geldt dat de gift geen inbreuk mag maken op hun minimale erfdeel (legitieme portie).
Hiervoor is dan bepalend of de schenkingen niet bovenmatig waren. Wat bovenmatig is dat hangt af van wat je normaal schenkt en wat de staat van je vermogen is. Zo was € 100.000,- en twee dure auto’s aan een niet wettelijk kind een duidelijk geval van een bovenmatige schenking. Als je dus jouw hele erfenis, of een groot deel daarvan, in één keer wegschenkt, is dat bovenmatig.
In dat geval kunnen de andere erfgenamen dus protesteren tegen de schenking. Soms moet de ontvanger van de schenking een deel van de schenking terugbetalen aan de boedel. Zo komt het bedrag weer terug in de nalatenschap. Lees hier meer over in een apart artikel.