Schulden bij het BKR - vaarwel.nl
Schulden bij het BKR

Schulden bij het BKR

Kan ik bij het BKR opvragen of de overledene schulden had?

Ja, nabestaanden kunnen bij het BKR opvragen of de overledene daar geregistreerd staat. Zo krijgen zij een beter overzicht van de lopende leningen van de overledene.

Wat is een BKR registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt alle leningen in Nederland bij. Deze leningen worden bijgehouden in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Alle leningen boven de €250,- die langer dan 1 maand lopen, worden daar geregistreerd. Bij het BKR kan worden nagevraagd wat er geregistreerd staat en of de schuldenaar op tijd afbetaald. Met deze informatie kan bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker beslissen om wel of geen lening te verstrekken.

BKR

Maar wat gebeurt er met deze registratie nadat iemand is overleden?

BKR registratie van iemand die is overleden

In beginsel kun je als particulier geen informatie van iemand anders opvragen bij het BKR. Uitzondering hierop zijn nabestaanden. Zij kunnen wel de registratie van een overledene opvragen. Een executeur kan deze gegevens ook opvragen.

Het BKR heeft dan de volgende informatie nodig:

  • Een kopie van jouw identiteitsbewijs (dus niet die van de overledene). Je mag het BSN nummer en de pasfoto afschermen;
  • Het laatste woonadres van de overledene;
  • Het adres waar de gegevens naartoe moeten worden gestuurd. Waarschijnlijk is dit jouw eigen adres;
  • Een kopie van een verklaring van erfrecht of van het testament.

De kosten voor inzage zijn € 8,-.

Hoe stuur ik de gegevens op? Stuur de gevraagde informatie en kopieën naar boconsumentenvragen@bkr.nl. Wil je de documenten liever per post sturen? Dat is ook mogelijk. Je kunt ze dan sturen naar Stichting BKR, t.a.v. Inzageverzoek, Postbus 6310, 4000 HH Tiel. Vergeet geen postzegel te plakken.

Het BKR stuurt meestal binnen een week de gegevens op.

Wat doe je met een geregistreerde lening?

De erfgenamen of de executeur moeten uitzoeken wat de omvang van de nalatenschap is. Door bij het BKR op te vragen of er leningen staan geregistreerd, krijg je een beter beeld van de nalatenschap. Lees hier wat de erfgenamen moeten doen met lopende rekeningen in de nalatenschap.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Financiën?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.