De inboedelverzekering van de overledene - vaarwel.nl
De inboedelverzekering van de overledene

De inboedelverzekering van de overledene

Kan ik de inboedelverzekering van de overledene zomaar opzeggen?

Meestal is het verstandig om deze verzekering nog even door te laten lopen. Nadat de woning verkocht is kun je deze verzekering opzeggen. Tenzij je de inboedel dan zou opslaan.

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedel zijn alle goederen die in en rondom de woning staan. Dat zijn zaken die niet vastzitten aan de grond. Voorbeelden van inboedel zijn: de tafel en stoelen, gordijnen, bankstel, bed, maar ook de kleinere spullen zoals het servies. Daarnaast kan ook de schuur onder de verzekering vallen.

inboedelverzekering

Deze goederen kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Met zo’n verzekering verzeker je de spullen tegen diefstal, brandschade of schade door storm of water. De verzekering stopt niet automatisch bij overlijden. Dat is vaak ook niet handig. Als er vlak na het overlijden wordt ingebroken, zijn de spullen niet meer verzekerd.

Kan ik deze verzekering direct opzeggen?

Het is verstandig om de inboedelverzekering nog even door te laten lopen. Bij een huurwoning kun je deze laten doorlopen totdat de huur stopt en het gehuurde leeg is opgeleverd. Had de overledene een koopwoning? Dan kun je deze laten doorlopen totdat de woning is verkocht en overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Als de inboedel in een opslag gaat moet je goed kijken hoe het zit met de verzekering. Het kan zijn dat je zelf voor de verzekering moet zorgen. Ook in dat geval zeg je dus de verzekering niet op.

Opstalverzekering

Aan de inboedelverzekering kan ook een opstalverzekering zijn gekoppeld. De overledene kan deze ook apart hebben afgesloten. De opstalverzekering dekt schade aan de opstal. Dat betreft alles wat vastzit aan de woning, zoals het dak en de regenpijp. De verzekering dekt schade die is veroorzaakt door brand, storm, water of inbraak.

Voor de opstalverzekering geldt hetzelfde als voor de inboedelverzekering. De opstalverzekering kun je door laten lopen totdat de woning is verkocht en geleverd. Zolang de woning nog in het bezit van de erfgenamen is, kun je deze verzekeringen beter door laten lopen.

Verzekering overzetten op andere naam

Woonde de overledene samen en stond de inboedelverzekering alleen op naam van de overledene? Of nemen de erfgenamen de woning over en verkopen ze deze voorlopig nog niet? Dan zal in de meeste gevallen de samenwonende partner of de erfgenamen deze verzekering willen overnemen op eigen naam. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar. In het algemeen kan deze overname tegen de voorwaarden die de overledene ook al had. Het kan ook zeker een goed moment zijn om even verzekeringen te vergelijken.

Meerdere verzekeringen

De overledene heeft vaak meerdere verzekeringen op naam staan. Lees in een apart artikel meer over de verschillende soorten verzekeringen

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van de verzekeringen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.