Crypto in de nalatenschap - vaarwel.nl
Crypto in de nalatenschap

Crypto in de nalatenschap

Wat te doen als er crypto in de erfenis zitten?

Wat te doen met crypto bezittingen hangt af van de manier waarop de overledene deze bezat. Het verschilt of het via een eigen wallet is of via een broker. Ook van belang is of de crypto waren opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Breng het bezit aan crypto in kaart

Het begint al met de vraag of je op de hoogte bent van het bezit van crypto. Dat kunnen allerhande soorten crypto munten zijn, zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Naast munten kan iemand ook beleggen in NFT (non fundable tokens). Dat zijn een soort aandelen, meestal in kunst.

Lang niet al dit bezit is zo makkelijk terug te vinden en toegankelijk.

crypto

Fiscaal en juridisch is een belegging in crypto of NFT niet anders dan een belegging in aandelen of effecten. Ze vallen in de erfenis als vermogensbestanddeel. Er moet erfbelasting betaald over de waarde op de dag van overlijden. Handelen in de crypto van de overledene staat gelijk aan het aanvaarden van de erfenis.

Belangrijk, gelet op de snelle stijgingen en dalingen van de waarde van crypto. Je betaalt erfbelasting over de waarde op de dag van overlijden.

Rechtstreeks beleggen

Als de overledene zelf een crypto wallet had kun je toegang krijgen als je de juiste codes hebt. Dit is de zogenaamde seed phrase. Heb je die niet, dan kom je er ook echt niet in. De bezittingen zullen dan vervallen. De erflater kan de codes hebben achtergelaten bij een notaris of bij een speciale dienst om dergelijke gegevens op te slaan.

Broker of marketplace

Het eenvoudigste is als het bezit is verkregen via een broker of een marketplace, denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Bitvavo. Hierbij is een reguliere bankrekening gekoppeld aan de rekening bij die organisatie. Je meldt het overlijden en de bezittingen worden verkocht. Het saldo gaat naar de gekoppelde rekening.

Deze organisaties vragen meestal veel informatie om te bewijzen dat je de bevoegde persoon bent, waaronder vaak ook een verklaring van erfrecht.

Niet opgegeven crypto

Omdat zeker in het begin de gedachte was dat crypotvaluta anoniem zijn, hebben veel mensen deze niet opgegeven in hun inkomstenbelasting. Dat is om een aantal redenen onjuist. Ten eerste vallen deze bezittingen in Box 3 als overige bezittingen. Ten tweede is door nieuwe regelgeving de kans dat deze bezittingen bekend worden vrij fors. De gegevensuitwisseling tussen landen is fors verbeterd.

Daarom is het aan te raden om te overwegen om deze bezittingen alsnog te melden. Wij hebben een apart artikel geschreven over hoe je om kunt gaan met zwart geld in een erfenis.

Voorkomen is beter dan genezen

Als jij crypto valuta bezit dan moet je goed regelen hoe jouw erfgenamen dit weten en er toegang toe hebben. Het is uitermate onverstandig om de daadwerkelijke codes op te nemen in een testament. Daarvan is, zeker na overlijden, niet zeker wie er allemaal inzage in hebben. Zorg dus dat de seed phrase of andere gegevens goed vindbaar zijn voor de juiste personen. Er zijn externe bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Overweeg ook om als je jouw einde ziet naderen zelf de bezittingen al te verkopen.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Financiën?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.