Opzeggen - vaarwel.nl

Opzeggen

Mensen hebben contracten, die moeten worden opgezegd na overlijden. Het gaat om een reeks aan verschillende zaken, maandelijkse donaties aan een goed doel, lidmaatschappen, sociale media, streaming diensten, kranten en tijdschriften en nog veel meer. Dat opzeggen is werk, soms veel werk. Hier leggen we je uit hoe je dat zelf kunt en soms moet doen. Ook geven we informatie over een opzegservice.

Opzeggen of overzetten

opzegservice

De eerste vraag die je moet stellen is of je de verplichting wilt opzeggen of dat je mogelijk wilt overzetten op een andere naam. Dat laatste is bijvoorbeeld soms het geval bij een echtpaar waarvan één van beide overlijdt. Maar ook dan zijn er persoonlijke lidmaatschappen (van de voetbalclub) die je wel wilt opzeggen. Tegelijk zijn er gezamenlijke lidmaatschappen die je over wilt zetten (bijvoorbeeld Netflix).

Volgorde is heel belangrijk

De volgorde waarin je dingen gaat opzeggen is heel belangrijk. Zo moet je een mailadres, WhatsApp en telefoon pas op het laatst opzeggen. Stel je wilt iets opzeggen, maar je weet het wachtwoord niet. Dan kun je een wachtwoord reset aanvragen. Dan ontvang je een mailtje op het mailadres van de overledene, of bij tweeweg ook een berichtje op de mobiel.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een Creditcard en bankrekening. Als de overledene automatisch betaalde via creditcard of bank, dan wil je dat misschien niet direct stoppen. Dat zou wel gebeuren als je deze zaken als eerste hebt opgezegd.

Ook het gebruik van de service om post stop te zetten kun je beter wat later pas inzetten. Want juist over de post ontvang je vaak nog lopende abonnementen en diensten.

Inventariseren

Het is vaak lastig om een goed beeld te hebben van wat iemand allemaal heeft lopen. Mail, brievenbus en afschrijvingen van de bankrekening zijn de eerste bronnen. Het kan lang duren voor je alles in kaart hebt gebracht. Sommige donaties zijn per kwartaal of zelfs jaarlijks. Natuurlijk zullen deze stoppen als je een rekening opheft, maar bij overzetten op een andere naam is dat misschien niet de bedoeling.

Zelf doen

Veel zaken kun je het best zelf opzeggen. Dat geldt vooral voor online diensten. Door in te loggen op naam van de overledene kun je dan in het account dit opzeggen of omzetten. Dit kun je eigenlijk niet goed uitbesteden. Stel dat wij dat zouden doen, dan moeten wij van buitenaf proberen een account te stoppen. Wij leggen per dienst en bedrijf in een kort stappenplan uit hoe dat moet opzeggen.

Eigenlijk is dit niet helemaal zoals het hoort. De meeste bedrijven willen dat je een overlijden bij hun meldt. Maar dan ben je ook vaak het opgespaarde saldo kwijt. Wij kiezen in onze uitleg er dus voor dat je inlogt alsof je de overledene bent.

Soms nog waarde

Het kan zijn dat een account een bepaalde waarde heeft. Bijvoorbeeld doordat je er als gebruiker geld op hebt gestort. Een voorbeeld is reizen op saldo bij een OV-kaart. Dat geld wil je natuurlijk terug.

Opgespaarde punten bij Air Miles kun je overschrijven op een ander account of doneren. Dat geldt ook voor Flying Blue. Let op want hiervoor geldt dat ze eigenlijk vervallen door overlijden.

Een heel andere vorm van waarde is bijvoorbeeld de waarde van een online game in een spelaccount. Ook hier is soms een mogelijkheid om dat spel te verkopen.

Bezat de overledene crypto currencies? Daarover hebben we een apart bericht geschreven.

Soms nog betalen of inleveren

Het omgekeerde van een account met waarde is een account dat je nog moet betalen. De overledene kan bijvoorbeeld nog bibliotheekboeken hebben. Die moet je terugbrengen.

Opzegservice gebruiken

Je kunt ook een opzegservice gebruiken. Dat werkt het beste voor al die zaken die je met een eenvoudige mail kunt opzeggen. Bijvoorbeeld donaties, tijdschriften, sportverenigingen, woningbouwverenigingen. Maak je gebruik van een opzegservice zorg dan dat je er één kiest waar je later nog nieuwe abonnementen aan kunt toevoegen.

Loterij opzeggen

Streaming en Socials opzeggen

Sparen en betalen opzeggen

Internet, bellen, TV en mail opzeggen

Nutsbedrijven en banken opzeggen

Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen